Light Fidelity förkortat Li-Fi har nått hastigheter på cirka 1gb per sekund. Enligt testerna är det därmed 100 gånger snabbare än snitthastigheten för Wi-Fi. Tekniken kommer förändra hur vi använder nätet och hur Internet of Things kommunicerar.
Enheter som använder Li-Fi, kommunicerar genom ett VLC (Visible Light Communications) system. Därför kan man då använda sig av en LED-lampa för att streama information. LED-lampan pulserar då vid hög hastighet, som man kan likna med ”morsekod” ut informationen i rummet. LED-lampan blinkar i extremt höga hastigheter, vilket gör att pulserandet inte är synligt för det mänskliga ögat
Det betyder att enheter som ska ta emot informationen, måste utrustas med en fotosensor.
Exempelvis, data matas in i en LED-lampa. De små förändringarna i den snabba dimningen av LED-lamporna läser en enhet av med hjälp av sin fotosensor och omvandlar till en dataström.
I framtiden kommer vi inte bara har 14 miljarder glödlampor, vi kan ha 14 miljarder Li-Fis utplacerade över hela världen för en renare, grönare och ännu ljusare framtid. ” Harald Hass Ted Talk 2011.
Eftersom Li-Fi använder sig av synligt ljus, så kan tekniken inte passera väggar. Vilket betyder att man måste placera LED-lampor med Li-Fi tekniken i hela hemmet. Li-Fi kräver även att LED-lampan måste vara på hela tiden för att tillhandahålla uppkopplingsmöjligheter.
pureLiFi som ligger bakom tekniken säger att deras kombination av Wi-Fi och Li-Fi kan lösa uppkopplings problemet med endast Li-Fi. Tekniken kallas Wi-Fi HaLow, och pureLiFI hävdar att det kommer fördubbla olika anslutningsmöjligheter när du använder mindre ström. På grund av detta, är Wi-Fi HaLow uppgift perfekt för batteridrivna enheter som smartwatches, smartphones och lämpar sig för IoT enheter såsom sensorer och smarta applikationer.