Imagimobs spårningsteknik har hittills använts för att kartlägga hundars rörelser. Nu lanserar de ett paket med både hård- och programvara.
MWC 2016. Med sin smarta algoritm vill Imagimob kartlägga rörelsen på allt från hundar till grävmaskiner. I Barcelona hakar företaget på uppkopplade prylar-trenden och lanserar en spårmodul.
Mobile World Congress är inte bara en tummelplats för jättar i mobilbranschen. På plats finns också en stor mängd små teknikföretag som hoppas på genombrott. Ett av dem är Imagimob som letar efter nya samarbeten för sin teknik för att känna igen rörelser. Precis som många andra svenska bolag är de en del av Business Swedens samlingsmonter på mässan.
Imagimob har tagit fram en algoritm som kan användas för att känna igen olika typer av rörelser. Den hoppas företaget att elektroniktillverkare ska bygga in i sin hårdvara för att spåra rörelser hos saker, människor och djur.
– Hittills har vi sålt mjukvara till kunder som har en egen hårdvaruplattform. Nu har vi tagit fram en egen hårdvarudesign som är optimerad så att vi till en kund kan sälja både hårdvara och programvara, säger Anders Hardebring som är vd och grundare på Imagimob.
Den nya hårdvaran ska sänka tröskeln för den som vill använda företagets algoritm. Hårdvaran och algoritmen går under namnet Sensorbeat och lanseras under Mobile World Congress.
Den kombinerade modulen testas redan av ett företag som bygger en produkt som låter hundägare mäta hur deras hundar rör sig under dagen när de är ensamma hemma. Men Anders Hardebring ser att tekniken har betydligt större potential än som avancerad stegräknare för husdjur.
– Det kan vara hjälmar, glasögon, kläder, elverktyg, fordon. Det här är egentligen väldigt brett, säger han.
Det som skiljer Imagimobs algoritm från andra företags teknik för att spåra rörelser är enligt honom just att den är mer generell och lätt kan anpassas för alla möjliga användningsområden.
– Det här baserar sig på artificiell intelligens, så om vi jobbar med en viss kund och en viss tillämpning så kan vi enkelt, genom att träna programvaran, känna igen en speciell rörelse utan att behöva gå in och koda för en speciell tillämpning, säger Anders Hardebring.
Företagets modul ska också kunna spara både ström och uppkopplingsbehov för användarna.
– Mycket av internet of things är att man har sensorer som ligger och strömmar data till molntjänster, men vi lägger intelligens ute i prylen. När man ligger och strömmar data så tar det mycket batteri, och om du har många sensorer så blir det också stora mängder data att hantera, säger han.
Artikeln är hämtad från http://www.nyteknik.se