Franska storbolaget Sigfox har byggt iot-nät i 32 länder. Bland annat har företaget redan tagit klivet in i Danmark och Finland. Utbyggnaden i Sverige har redan startat, genom en svensk partner: IoT Sweden.
– Vi har hittills hållit låg profil, för våra ägare vill att det ska finnas substans innan vi går ut med något. Nu är vi redo att leverera och har både kunder och lösningar, säger Mats Landstedt, vd för IoT Sweden.
Sigfox har genom IoT Sweden redan deltagit i ett testbäddsprojekt. I norra Stockholm samt i Malmö/Lund har det funnits nät sedan en tid. Utbyggnaden går vidare med storstäderna, Mälardalen och lite av Småland under året. Senare även Norrlandskusten och under 2018 ska även Norrlands inland vara täckt. Då är ett rikstäckande iot-nät på plats med 500 basstationer med kapacitet att nå minst 85 procent av befolkningen.
Förenklat finns två tydligt skilda tekniker för iot-nät:
- Den ena är höghastighetsnät som är lämpat för självkörande bilar, live-data med mera.
- Den andra är låghastighetsnät som är energisnålt med lång driftstid och lång räckvidd.
Sigfox använder sig av den senare. Man sänder på radionätet över det fria bandet, 868 megahertz. Internationellt talas det om att man använder Ultra Narrow Band (UNB).
– Det här blir mycket billigare än annan teknik. Och det är en tvåvägskommunikation, vilket är en stor fördel, säger Mats Landstedt.
Bland kunderna finns redan i dag ett kraftbolag, ett stort pappersmassabruk och landets största säkerhetsföretag
– Vi står i dag för hela lösningen, från sensorer till nätet och vidare till molnet med hjälp av partner. Men i framtiden kommer vi att låta andra ta det medan vi specialiserar oss på kommunikationen.
Kommunikationstekniken mellan sensor och radiostation är patenterad av Sigfox och informationen krypterad för att inte kunna hackas. Sigfox meddelar nyheten i en tid då det pågår diskussioner om standarder för iot. Ett arbete som IoT Sweden kommer att vara delaktiva i.
– Och kommer det en allmän standard för sensorkommunikation så kommer Sigfox att anpassa sig till den, säger Mats Landstedt.
IoT Sweden har i dag tolv anställda. Kanske växer bolaget till 20 anställda men det är inget personalintensivt arbete. Man hyr in sig på andra master och handlar upp entreprenörer för att bygga basstationer. Vilket är enkelt, enligt Mats Landstedt:
– Marknaden för byggande av infrastruktur kring iot är extremt kompetent i Sverige.