telia-sense
Auto

Telia gör din bil smart med Telia Sense.

Vill du ha full kontroll över din bil och se potentiella problem som kan dyka upp innan de inträffar? Kunna föra en körjournal utan krångel? Låta barnen surfa på 4G nätet? Se vart bilen är parkerad och kunna få ett larm om något skulle inträffa? Det har Telia löst med Telia Sense

Tjänsten Telia Sense lanserades redan förra året, men har nu blivit tillgänglig att beställa hem.

Telia Sense sitter diskret i OBD-porten i bilen. Tjänsten är avsedd för bensinbilar tillverkade från 2001 och dieselbilar från 2004. Enheten kopplar upp sig mot Telia Sense appen i din smartphone och gör din bil ”smart”.

Med sensorer som GPS, accelerometer och gyroskop ska Telia Sense informera dig i appen om vart bilen står parkerad och om bilen förflyttar sig utan din tillåtelse. GPS datan loggas i appen och kan användas som körjournal. Som användare får du även en varning om du parkerat på en plats där det råder parkeringsförbud (fungerar endast i Stockholm).

teliasense

teliasense

Telia Sense läser av information från bilens motor och skickar informationen sedan vidare till appen. I appen du kan läsa om felkoder som uppstått och hur din bränsleförbrukning ser ut. 

Sim kortet som finns i Telia Sense enheten kopplar upp din bil mot 4G nätet och ger dig wifi i bilen, 20 GB surf ingår varje månad. Bilägaren kan enkelt ställa in WiFi inställningar i Telia Sense appen.

Hårdvaran kommer från världens fjärde största mobiltelefontillverkare, ZTE.

Många sensorer jobbar i symbios och leder till att en mängd känslig data samlas in om användaren. Enligt Hans Dahlberg, vice vd för Telias globala IoT-lösningar, ska användaren ha full kontroll på vilken data som samlas och vilken data som skickas vidare till partnertjänsterna. Dahlberg poängterar även att data som skapas av användaren ägs av användaren.

Flera partnertjänster är planerade att släppas under tiden. Just nu har man tillgång till att boka service/reperation hos Bilia. Boka besiktning hos Bilprovningen. Ansluta sig till Folksam och få en billigare försäkring genom att hålla hastigheten.

Hårdvarans engångskostnad är 1 495 kr. Abonnemanget kostar 99 kr/mån och 20 GB Surf ingår.

Här kan du beställa Telia Sense: https://www.telia.se/privat/bredband/tjanster/teliasense

Telia gör din bil smart med Telia Sense.
To Top