Glömde du stänga fönstret när du gick? Nu kan du hålla koll på det via en app. Företaget Hemmafönster är i färd med att lansera det de kallar smarta fönster.

– Vi börjar med installationer i slutet av januari, säger Magnus Tinglöf, försäljningschef på Hemmafönster.

 Redan i dag finns det lösningar på marknaden. Skillnaden är att Hemmafönster integrerar sensorer i sina smarta fönster och skickar med en gateway (som blir en extra nod i hemmets nätverk). Sedan kan användaren övervaka sina fönster från en app på telefonen.

Bakom innovationen står fönster- och dörrtillverkaren Inwido, Hemmafönsters ägare.

– För fyra år sedan såg vi att det här med smarta hem var på gång. Vi såg vad som komma skulle, säger Johan Ambuhm, affärsutvecklingschef på Inwido.

Den insikten innebar att Inwido köpte en andel i We Be Home, ett företag som specialiserat sig på säkerhetslösningar i det smarta hemmet.

– Den här satsningen har tagit oss utanför vår komfortzon, från dörrar och fönster till elektronik och mjukvara. Det har krävt nya kompetenser, säger Johan Ambuhm.

We Be Homes produkter kommer att vara kompatibla med tekniken i de nya smarta fönstren. Hemmafönsters nya produkter (som både omfattar smarta fönster och dörrar) använder den populära och utbredda plattformen Z-wave som teknik för trådlös styrning.

– Det finns enorma möjligheter. Sedan tidigare erbjuder vi smarta persienner som är kopplat till samma system. Då har man inte bara tryggheten, utan också mer komfort och ett bra solskydd, säger Johan Ambuhm.

En ambition Inwido och Hemmafönster har är att tekniken i deras nya smarta fönster och dörrar ska vara enkel att hantera. Deras kunder ska kunna använda appen utan några särskilda förkunskaper om internet of things-lösningar.

– Vi har lagt ett stort fokus på kundupplevelsen. Nu ska du få utsikt med insikt.