Du tycker kanske att dagens system för däcktrycksövervakning känns lite high tech? Redan nu tar Pirelli nästa steg. Systemet som de kallar ”Pirelli Connesso” kommer lanseras på modeller till sommaren. Det chipp som sitter inbyggt i sidan på däcken väger bara några gram och stör inte balanseringen. Det mäter alla egenskaper som kan påverka däckets egenskaper – från lufttryck och temperatur, till belastning, slitage och antal rullade kilometer.

Systemet är kopplat till företagets moln och app för smartphones. Om trycket är för lågt, eller om något annat avviker kommer föraren meddelas om detta via appen. Chippet kommer dessutom informera om den närmaste däckverkstaden, boka en tid – eller till och med beställa nya däck.

Pirelli Connesso registrerar tillverkningsnumret för varje däck och kan följa det hela vägen till återvinning. Framtida versioner av systemet ska även kunna beräkna vilken livslängd däcket har kvar, men det slutar inte där. Däcken ska exempelvis kunna informera om intressanta motorsportevent i närheten, och via chippet ska föraren kunna recensera däckverkstäder, eller ta del av andras recensioner.

Fler tillverkare är på gång med smarta däck, exempelvis Goodyear. På bilmässan i Genève 2017 visade företaget upp sitt koncept ”Goodyear IntelliGrip Urban”.  Men deras smala och lättrullande däck är snarare anpassat för framtidens autonoma elbilsflotta. Den inbyggda tekniken kan bland annat registrera väder- och vägförhållanden. Systemet kommer att kommunicera direkt med bilens datasystem, så att körningen kan anpassas och säkerheten ökas. Framtidens självkörande flottor kommer ställa höga krav på kommunikation mellan fordonen. På Goodyear tror man att däck som IntelliGrip Urban har en viktig roll att spela i de här systemen.