internet of things nackademin
Mobilt

Nackademins Internet of Things-utvecklare vann TADHack

Hur stolta blir inte vi när våra Internet of Things-studenter deltar på hackathon, kommer på smarta lösningar och dessutom kammar hem förstapriset? Mycket stolta! Vi passade på att ställa några frågor till Poja Shad, som var med i det vinnande laget.

Hej och grattis! Berätta om ert lag och tävlingen som ni precis vunnit!

Jag, Simon Hällström, Kimmy Forsen, Linda Boström och Daniel Stålhammar läser till att bli IoT-utvecklare och vi är den första årskullen på Nackademin som läser just Internet of Things-programmet. Vi har en gemensam slackgrupp och Simon tipsade oss om TADHack. Simon har stor erfarenhet av tidigare Hackathons och har flera vinster i bagaget.

TADHack pågår under två dagar runt hela världen i flera städer samtidigt. Flera företag ställer upp som sponsorer, och man ska använda sig utav deras produkter i sitt ”Hack”.

14570394_10207566465422614_1566786897192658250_n

Vad var det ni utvecklade, som kammade hem förstapriset?

Vi anmälde oss och brainstormade lite veckan innan själv hacket. Alla i laget har olika erfarenheter och jobbat inom olika yrken. Kimmy har tidigare studerat kring narkolepsi och berättade om sina erfarenheter och sin kunskap. Vi kom fram till att skapa ett sensorsystem som larmar när ett symptom inträffar. Allt loggas även så att en läkare kan se när symptomen inträffar och hur ofta.

Vi använde oss utav sponsorns Canonicals Ubuntu server för att kommunicera ut på nätet.

Berätta ett roligt minne från tävlingen!

Ett roligt minne var när vi satt och skulle programmera en wifi-enhet som skulle läsa av sensorernas värde. Vi hade problem med kunna få datorn att känna igen wifi-enheten genom USB, så vi gjorde som alla andra och googlade på vårt problem. Vi fick flera svar, som ex, att det var fel på drivers, att det endast skulle funka på windows osv. Vi testade ALLT! 

Till slut hittade vi svaret – och det var att vi hade en för lång usb-kabel. Omöjligt tänkte vi, vår kabel är ju max 20 cm. Vi testade därefter en usb kabel på 5 cm. Hör och häpna, det funkade! Frustration bröt ut till skratt och vi fortsatte vårt arbete.

Vad är det som är så spännande med IoT?

Jag tror att Internet of Things är en naturlig utveckling inom mänskligheten. Vi har smarta produkter överallt och nu är det dags för enheterna att kommunicera med varandra. Jag tror att internet of things/m2m/industri 4.0 är framtiden och därför är det väldigt odefinierat fortfarande. Det är just därför det är så intressant, för vi kan vara med och definiera hur strukturen kan komma att se ut.

Allt ifrån sjukvård, industrier och den privata marknaden kommer ha enheter som kommunicerar med varandra. 

Det som även intresserar mig är att som IoT-utvecklare måste du ha kunskap i alla olika led, som till exempel nätverk, programmering, hårdvara och sist men inte minst säkerhet. Vi lär oss allt ifrån affärstillämpningar till utveckling av it-system på utbildningen.

Vad ser du fram emot att jobba med när du är färdig med utbildningen?

Jag ser framemot att jobba med AI, robotar och självkörande bilar.

Artikeln är tagen från http://nackademin.se/nackademins-iot-utvecklare-vann-tadhack

Nackademins Internet of Things-utvecklare vann TADHack
To Top